Data eXcellence en Hanzehogeschool ontwikkelen nieuw lesmateriaal

november 4, 2020

Data is heel belangrijk voor bedrijven: met data kun je betere beslissingen maken, problemen analyseren, processen verbeteren, en klantgedrag beter begrijpen. Data is de grondstof van bedrijfsprocessen! Om data goed te kunnen gebruiken zijn professionals met specialistische kennis noodzakelijk.

De Hanzehogeschool Groningen en Data eXcellence (DX) hebben samen nieuw lesmateriaal ontwikkeld waarmee studenten deze specialistische kennis op een praktijkgerichte manier kunnen opdoen.

Binnen de Hanzehogeschool bestond een behoefte aan vernieuwing van het lesmateriaal. Tegelijkertijd had DX het doel om nieuwe medewerkers goed en snel met de data-integratie software van het bedrijf te leren werken. Daarom zijn de handen ineengeslagen en is een innovatief project gestart.

DX is een ICT-bedrijf gespecialiseerd in datamigratie en datakwaliteit met vestigingen in Groningen en Nieuwegein. De opleiding HBO-ICT van de Hanzehogeschool Groningen en DX kennen een jarenlange samenwerking in het begeleiden van stagiaires en het verzorgen van gastcolleges. De data-integratie software van DX wordt reeds gebruikt binnen het curriculum van de studie Business IT & Management. Studenten maken hierdoor kennis met het werkveld van DX en krijgen hands-on ervaring met de data-integratie software.

Onderwijsvernieuwing
In een periode van vier maanden heeft student-assistent Jeroen Lammersma in nauwe samenwerking met medewerkers van DX en Hanzehogeschool een handboek ontwikkeld (zie Figuur). Het handboek bevat een casus waarin, als gevolg van een fusie, de data behorende bij de wagenparken van twee autoleasebedrijven moet worden ingeladen, samengevoegd en geanalyseerd. Hierbij wordt onder andere gebruik gemaakt van open data van de RDW. De casus neemt studenten en medewerkers aan de hand en maakt hen vertrouwd met de data-integratie software van DX en daarnaast met verschillende data-onderwerpen: data analytics, data quality, data migration, data warehousing en business intelligence.

“Studenten zijn niet alleen potentiële nieuwe medewerkers, maar geven ons ook inzichten waarmee we onze software en dienstverlening kunnen verbeteren. Via deze samenwerking komen twee doelen samen – met het handboek worden nieuwe medewerkers op een leuke manier getraind en studenten krijgen een casus waarbij direct contact wordt gemaakt met het werkveld vandaag de dag.", zegt Marco Stuit, consultant bij DX.

“Met deze samenwerking krijgen we binnen de opleiding de beschikking over state-of-the-art tooling die niet alleen grondig is getest, maar ook wordt onderhouden. Dit hadden we zelf nooit voor elkaar gekregen. Wij zijn dan ook erg content met deze overduidelijke win-win situatie”, vertelt Robert Rozier, docent-onderzoeker bij de opleiding HBO-ICT.

Toekomst
Inmiddels is het handboek door een eerste groep studenten van de Hanzehogeschool gebruikt. Ook bij DX hebben de eerste medewerkers het handboek doorlopen. De reacties zijn enorm positief.

“Het is fijn om te horen dat men erg tevreden is over het eindresultaat. Mijn doel was om praktisch en helder beschreven lesmateriaal te ontwikkelen en naar mijn gevoel is dit zeker geslaagd. Ook was het voor mij een hele leerzame ervaring en bovendien heeft dit project mij geïnspireerd om mijn interesses op educatief gebied verder te onderzoeken”, zegt Jeroen Lammersma.

De samenwerking tussen beide organisaties is goed bevallen. DX en Hanzehogeschool houden intensief contact om het gebruik van het handboek te evalueren en toekomstige innovaties in het werkveld snel te kunnen opnemen in het curriculum.